Iko
Descriere
Structura
Dimensiuni
Accesorii
Culori
Garantie
Ghid de montaj
Firma
Home
Despre Noi
Sediul
Informatii utile
Contact
Galerie
Lucrari Ón 2007
Produse
Tigle metalice
Sistem de jgheaburi PVC
Sindrile bituminoase
Placi ondulate bituminoase
Tabla cutata
Sistem de jgheaburi si burlane
Tigle metalice cu granule minerale
Aluzinc
Ghid de montaj

Documentul poate fi descarcat in formatul pdf sau video (73MB) In cazul în care aveţi probleme cu fişierul video, verificaţi dacă deţineţi ultima versiune a programului DivX.

    

CONDITII GENERALE

• IKO nu îşi asumă responsabilitatea pentru scurgeri datorate unei utilizări inadecvate sau nepregătirea corespunzătoare a suprafeţei acoperişului. Plăcile nu trebuie puse direct pe izolaţie; trebuie lăsat spaţiu de ventilaţie între izolaţie şi cadrul acoperişul

• Nu amestecaţi produse diferite sau din ani de producţie diferiţi pe aceeaşi suprafaţă de acoperiş.

• Nuanţele de culoare sunt inerente plăcilor şi nu reprezintă un defect. Pentru a minimiza diferenţele de nuanţă, plăcile trebuie luate şi amestecate la întâmplare din diferite pachete şi trebuie dispuse orizontal şi diagonal către vârful acoperişului • Nu dispuneţi plăcile în sus pe acoperiş

• Nu îndepărtaţi banda de pe spatele plăcilor. Este pusă din motive de ambalare şi nu pentru etanşare. Folia de pe spatele plăcilor ArmourShield, DiamantShield şi BiberShield trebuie îndepărtă în timpul aplicării. (Figura 7-7)

• Banda pentru etanşare aplicată din fabrică va deveni eficientă după expunere la razele soarelui. Etanşarea manuală este necesară pe vreme rece şi în cazul aplicării pe o pantă mare. Adezivul pentru sindrila trebuie aprobat de IKO pentru a fi compatibil cu plăcile IKO.

Aplecaţi pachetul înainte de deschidere pentru o separare mai uşoară.

Atenţie: În perioadele fierbinţi, cu soare, evitaţi să călcaţi pe plăci pe partea expusă a acoperişului pentru a evita deteriorarea materialului (rãmân urme de picior).

CERINŢELE MATERIALULUI

Plăcile:

Colecţia IKO cuprinde aproximativ 60 de tipuri şi culori diferite ale plăcilor de şindrilã bitumatã pe bază de fibre de sticlă impregnate cu bitum oxidat sau modificat.

Startul de susţinere: (Nu toate sunt necesare-vezi instrucţiunile)

 • IKO Armourbase PRO
 • IKO Armourbase 30, o membrană bituminoasă cu bitum oxidat pe bază de fibrã de sticlă de 3,0 mm.
 • IKO Armourbase 15, o membrană bituminoasă cu bitum oxidat pe bază de fibrã de sticlă de 1,5 mm.
 • IKO ArmourGard Ice & Water Protector o membrană auto-adezivă cu bitum modificat SBS.

Acoperirea doliilor (Prin metoda doliei deschise)

 • IKO Armour Valley (pentru dolie): o membrană cu bitum modificat APP de 4,0 mm în culoarea şindrilei sau imitaţie de tabla.

Margini de cornişe:

Margini de cornişe din metal pentru cornişe şi etravă.

Dispozitive de fixare:

Cuie galvanizate cu striaţii, 25 mm lungime cu un diametru al capului de 10mm şi o secţiune de 3 mm în diametru. Plăcile Cambridge şi Dynasty şi fixarea în cuie a versantului în zona coamelor respectiv doliilor necesită cuie de 30 mm în lungime.

Adezivi plastici:

IKO Shingle Stick sau un adeziv plastifiant aprobat de IKO.

Orificii de ventilaţie

Suficiente orificii de ventilaţie pentru a satisface minimul necesar de ventilaţie. (Cereţi de la dealerul local IKO o broşură cu detalii despre ventilaţie.)

TERMENI

Image
Image
Figura 1a.
1. Expunere
2. Îmbinare de capăt
3. Margini
4. Bandă auto-adezivă
5. “Solzii” placii de sindrilã
Figura 1b.
1. Etrave (unghi de înclinaţie)
2. Cornişe/ streaşină
3. Dolii
4. Versant triunghiular
5. Coamă de acoperiş

 

ESTIMAREA CERINTELOR PLACILOR DE SINDRILA BITUMATA

I. Pentru pardoseala acoperişului Expunerea plăcilor trebuie să se facă în funcţie de panta acoperişului aşa cum se arată în tabelul de mai jos. Plăcile nu trebuie aplicate pe pantele acoperişului care nu sunt specificate.

Anumite ţări pot avea reglementări diferite. Verificaţi normele locale pentru construcţii.

II. Pentru versanţi şi coama de acoperiş O bună aproximare este să se comande în plus 10-15% din material (depinzând de aria detaliilor acoperişului) pentru acoperirea coamelor de colţ, a muchiilor de acoperiş şi a benzii de pornire.

Dacă se aplică şindrilă Victorian sau Cambridge comandaţi şindrilă dreptunghiulară pentru a acoperi coamele de colţ şi de acoperiş. Pentru Dynasty comandaţi “benzi pentru coame de colţ şi acoperiş Dynasty”.

Tipul plăcilorPanta acoperişuluiExpunereGradul de acoperire/pachet± kg/m2
 ArmourShield 15°- 90° 13,4 cm 3,00 m2 9,4
 Superglass- 3 Tab 15°- 25° 12,5 cm 2,62 m2 11,0
  26°- 85° 14,3 cm 3,00 m2 9,7
 Superglass- Biber 15°- 25° 11,5 cm 2,65m2  11,4
  26°- 85° 13,0 cm 3,00 m2 10,1

Exemplu:

 • Tipul de şindrilă: Armourglass
 • Panta acoperişului: 32°
 • Suprafaţa acoperişului: 240 m2
 • Calculaţie: Panta acoperişului 26° – 85° =3,00 m2/pachet 40 m2/ 3,00 = 80 pachete

 

PREGATIREA ACOPERISULUI

ImageImage

I. PARDOSEALA ACOPERISULUI (Figura 2) Pardoseala acoperişului trebuie să fie netedă, solidă, uscată şi bine fixată. Pardoseala trebuie să fie făcută din placaj de bună calitate, carton pentru izolaţie sau plăci structurate tip OSB (plăci plate sau plăci cu fibre). În cazul placãrii cu scândurã lãţimea acesteia nu trebuie sã depaşeascã 15 cm lăţime. Toate produsele din lemn trebuie să fie condiţionate adecvat pentru a avea echilibru la umiditate. Pardoseala trebuie instalată în zigzag şi trebuie să fie bine susţinută. Dacă nu se foloseşte materialul de pardoseală potrivit care să ofere o suprafaţă rigidă a pardoselii poate cauza mişcarea cadrului şi în consecinţă poate dăuna plăcilor.

II. VENTILATIA (Figura 3) Este esenţial să se permită căldurii şi vaporilor de apă să iasă din acoperiş printr-o ventilaţie corespunzătoare. Prin urmare, aerul trebuie să circule liber între izolaţie şi cadrul pardosit al acoperişului, de la cornişe către coama acoperişului. La o pantă a acoperişului de 15°- 25° min. suprafaţa netă liberă pentru ventilaţie este de 33 cm2, la 25°-85° min. suprafaţa netă liberă pentru ventilaţie este de 16 cm2 pentru fiecare 1 m2 de porţiune de tavan izolată (P), întotdeauna împărţit egal între cornişe şi coamă. (Pentru informaţii suplimentare căutaţi broşura IKO despre ventilaţie)

 

III. STRATUL DE SUSTINERE

Trebuie instalat cât se poate de drept pentru a împiedica neregularităţile să fie proiectate pe suprafaţa plăcilor. Se instalează paralel cu cornişele.

Pantă: 15°-20°

 • Opţiunea 1 (Figura 4a I) Este preferabil să se acopere întreaga pardosealâ cu IKO ArmourGard Ice and Water Protector împotriva apei şi zăpezii sau cu o membrană cu bitum modificat cu proprietãţi similare care va etanşa întreaga pardoseală. Îmbinările verticale trebuie să fie de 15 cm şi cele orizontale de 8 cm.
 • Opţiunea 2 (Figura 4a II) Utilizaţi Armourbase 15 sau o membrană similară, pentru a asigura o acoperire dublă a stratului de susţinere a pardoselii acoperişului. Tăiaţi o bandă de pornire de 50 cm şi aplicaţi în straturi succesive fixate cu îmbinări orizontale de 50 cm şi îmbinări verticale de 30 cm.
  ImageImage

Pantă 21°- 85° (Figura 4b)

 • Întreaga pardoseală a acoperişului trebuie să fie acoperită cu Armourbase 15 sau un alt strat de susţinere pentru plăci aprobat. Stratul de susţinere va fi instalat paralel cu cornişele cu o îmbinare orizontală de 5 cm şi una verticală de 10 cm. Fixaţi stratul de susţinere doar cu atâtea cuie câte sunt necesare să-l ţină prins.
  Image

Pantă de 85°-90°

 • Nu se cere strat de susţinere. Se pot aplica numai plăci ArmourShield, DiamantShield şi BiberShield.

IV. CONFECTIONAREA DOLIILOR

Se pot urma metodele deschise, intreţesute sau închise pentru aplicarea plăcilor în doliile acoperişului.Pregătirea doliei depinde de metodă:

Pregătirea doliei deschise (Figura 5)

Se acoperă dolia cu 1m lăţime strat de susţinere, Armourbase 30 (1). Îmbinările verticale trebuie să fie de 30cm şi să fie lipite (2). Îmbinările verticale de la stratul de susţinere al pardoselii trebuie să se suprapună peste dolie cu 15 cm (3). Terminaţi doliile aplicând IKO Bi-Armour Valley pentru dolii sau un material echivalent peste stratul de susţinere în dolii (4). Bateţi în cuie IKO Bi-Armour Valley la distanţe de 45 cm şi 2,5cm de margine. Dacă suprapunerea este inevitabilă trebuie să aibă 30 cm şi să fie lipite sau sudate (5). Materialul echivalent trebuie să fie prins la câte 25 cm şi suprapunerile vor fi de 30cm şi lipite.

Pregătirea doliilor întreţesute sau închise

Pregătiţi dolia cu un strat IKO ArmourGard Ice & Water Protector, folosiţi un strat de Armourbase 30 (sau un echivalent), bătut în cuie la 2,5 cm de margine. Suprapunerile vor fi de 20 cm şi lipite.

ImageImage

V. PROTEJAREA CORNISELOR (Figura 4c)

În zonele în care temperaturile medii din ianuarie sunt -1°C, cornişele trebuie protejate împotriva acumulărilor de zăpadă care pot cauza acumulări de apă pe acoperiş sub plăci. Aplicaţi IKO ArmourGard Ice and Water Protector de la cornişe până la cel puţin 60 m peste linia internă a peretelui. Folosiţi îmbinări orizontale de 8 cm şi verticale de 15 cm. În mod alternativ, utilizaţi Armourbase 30 şi asiguraţi o acoperire dublă a stratului de bază până la cornişe. Tăiaţi o bandă de pornire de 50 cm lăţime şi dispuneţi straturi succesive lipite cu îmbinări orizontale de 50 cm şi îmbinări verticale de 30 cm la o distanţă de 60 cm peste linia internă a zidului.

VI. MARGINI DE CORNISA (Figura 4b)

Marginile de cornişă pentru etravele şi cornişele acoperişului trebuie să fie făcute dintr-un material anti-coroziv care se întinde pe o suprafaţă de cel puţin 8 cm de la margine şi coboară în jos peste ele. Marginile de cornişă trebuie să fie aplicate peste stratul de bază la etrave (4) şi sub stratul de bază la cornişe (5).

VII. PANGLICI DE TRASAT (Figura 7)

Panglicile de trasat asigură reperele vizuale care aliniază plăcile orizontal şi vertical. De asemenea aliniază plăcile de fiecare parte a lucarnei şi a hornului. Liniile orizontale pot fi trase la 4 sau 5 rânduri (1) şi o linie verticală (2) va fi utilizată pe plăci în lungime unde o linie este trasă în centru şi plăcile sunt aplicate în partea stângă şi dreaptă a liniei.

Toate panglicile de trasat vor fi considerate linii de reper şi nu linii de aplicare.

 

 MONTAJUL PLACILOR DE SINDRILA BITUMATA

I. BATEREA IN CUIE SI ETANSAREA

Image

 Rigidizarea corectă este esenţială pentru un acoperiş rezistent. Bateţi cuiul drept astfel încât capul să nu străpungă suprafaţa plăcilor (Figura 6a).Bateţi cuiul întotdeauna 2,5 cm deasupra capătului şi 2,6 cm de la marginea plăcii. Pentru poziţionarea corectă şi cantităţile de cuie necesare pentru fiecare tip de placă şi pantă de acoperiş vezi Figura 6b I. Nu uitaţi că aplicaţiile pe pantă mare (>60°) sau în zonele expuse la vânturi puternice necesită mai multe cuie şi etanşarea manuală cu IKO Shingle Stick după cum se vede în Figura 6b II. În timpul aplicaţiilor pe intemperii trebuie adăugat mai mult adeziv în acelaşi mod. În zonele cu vânturi puternice toate plăcile trebuie cimentate de la cel puţin cele cinci rânduri de la vârf. Adezivul plastic trebuie aplicat în cantităţi care să nu depăşească 25 mm diametru şi folosite cu economie. Pentru fixarea în cuie a şindrilelor Cambridge si Dynasty linia albă reprezintă linia de reper pentru baterea cuielor.

ImageImage
ImageImage
ImageImage

 BANDA DE PORNIRE (Figura 7)

Pregătiţi banda de pornire prin tăierea tăbliilor plăcilor la acelaşi nivel de la vârful capetelor. Începeţi banda de pornire tăind banda la jumătatea tăbliei astfel încât îmbinările să nu se alinieze cu îmbinările de la primul rând de plăci. Banda de pornire trebuie să treacă peste cornişe/streaşină cu 6-10 mm şi peste etravă unde este posibil (3). Pentru Dynasty şi Cambridge folosiţi plăci dreptunghiulare.

ImageImage
Image

 PRIMELE RANDURI & PROCEDURA DE APLICARE (Figura 7)

 • Primul rând (4): Începeţi cu o placă întreagă aplicată la acelaşi nivel cu banda de pornire la etravă şi cornişă. Bateři în cuie aşa cum se arată în figura 6 şi continuaţi de-a lungul acoperişului cu plăci complete.
 • Rândul al doilea (5): Tăiaţi jumătate dintr-o tăblie de placă şi începeţi de la capătul etravei. Fixaţi placa cu cuie astfel încăt capătul inferior al tăbliei să fie la acelaşi nivel cu vârful marginii plăcii din primul rând. (Ajustaţi unde este necesar pentru pantele care necesită diferite expuneri, vezi Pag. 8 tabel/expunere).
 • Rândul al treilea şi următoarele (6): Începeţi rândul al treilea cu o placă din care a fost tăiată tăblia. Tăiaţi jos încă o jumătate din tăblie pentru fiecare rând care urmează. Pentru protecţie maximă împotriva ploii aduse de vânt, lipiţi placile de şindrilă.

Atenţie: Când aplicaţi plăcile Cambridge şi Dynasty tăiaţi din margine 25, 50, 70, .......cm de la marginea din stânga a primei plăci în a-l doilea (5) în a-l treilea (6) în a-l patrulea (7), ... rând.

II. MONTAJUL IN DOLII

Metoda Doliei Deschise (Figura 8a)

Trageţi două linii de reper de la coama acoperişului la cornişă/streaşină la 15 cm distanţă crescând în lăţime cu 1 cm pe metru către cornişă (1). Tăiaţi plăcile în funcţie de aceste linii şi tăiaţi un triunghi de 5 cm din colţul de sus pentru a direcţiona apa în dolie (2). Acoperiţi capătul dinspre dolie al fiecărei plăci cu o bandă de 5 cm din IKO Shingle Stick (3) şi bateţi cuiele la 5 cm mai jos de la linia de reper (4).

Metoda Doliei Întreţesute (Figura 8b)

Instalaţi plăcile de-a lungul intersecţiei doliei. Ultima placă ar trebui să se întindă cel puţin 30 cm pe suprafaţa de intersectare a acoperişului (1) rigidizat cu un cui în plus la colţul superior al plăcii (2). Apăsaţi etanş plăcile pe dolie înainte de a le bate în cuie. Cuiele nu se vor bate pe o rază de 15 cm de linia de centru a doliei.

ImageImage

Metoda Doliei Închise (Figura 8c) pentru pante de 23° Pentru rezultate bune: începeţi aplicarea pe planul acoperişului de pe cea mai joasă parte sau mai puţin înaltă. Banda de pornire TREBUIE să fie întreţesută (1) (extindere + 25 cm peste cealaltă pantă de acoperiş. Cuiele nu se vor bate pe o rază de 15 cm de linia de centru a doliei. Utilizaţi un cui suplimentar (2) la capătul fiecărei plăci care trece peste dolie. După terminarea acestui plan de acoperiş trasaţi o altă linie de reper (3) la 5 cm de la linia de centru pe partea de acoperiş care trebuie acoperită. Aplicaţi plăcile pe al doilea plan, ajustaţi plăcile pe această linie şi tăiaţi un triunghi de 5 cm (4) din colţul de sus pentru direcţionarea apei în dolie. Acoperiţi capătul dinspre dolie al fiecărei plăci cu o bandă de 5 cm din IKO Shingle Stick (5).

III. VERSANTI SI COAMNE (Figura 9a & 9b)

Ajustaţi ultimele rânduri de plăci astfel încât coama acoperişului să acopere bine rândurile superioare de plăci în mod egal pe ambele părţi ale coamei. Tăiaţi plăcile de şindrilă de formă dreptunghiulară şi Diamant în bucăţi individuale prin divizarea plăcii la capete (1) (ArmourShield: (A) partea vizibilă , (B) partea acoperită) . (Figura 9a)

Aplicaţi plăcile de versant şi coamă cu grosime dublă prin alipirea a două bucăţi şi îndoirea lor peste versant sau coamă. Pe vreme rece încălziţi placa înainte de îndoire. Bateţi cuiele coamă la 16 cm de capătul tăbliei (2) şi 2,5 de fiecare parte (3). Începeţi aplicarea de la marginea coamei din direcţie opusă direcţei vîntului. (Figura 9b)

ImageImage
Image
IV. HORNURI SI ZIDURI
Hornuri ( Figura 10a )
Ziduri ( Figura 10b )
ImageImage
Image

 

 
 
 
(C) 2021 Hauspartner
Powered by Synetsec